divendres, 6 de febrer del 2015

LA CONSTRUCCIÓ CANVIA DE SIGNE


Després de sis anys de crisi, el sector de la construcció comença a donar mostres de recuperació de manera “incipient”, segons reconeix la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), que considera que amb les dades del 2014 s’inicia una etapa de més activitat.
grua construccio

“És una millora molt petita, però ja representa un canvi de tendència”, va explicar a aquest diari el president de l’entitat, Joaquim Llansó, que va demanar, però, prudència a l’hora de valorar les dades. “Cal estar a l’espera del que passi i fugir d’un excessiu optimisme”, va advertir.
Els indicadors avançats d’activitat per a l’any en curs apunten cap a una alça de la producció i del nombre de treballadors, si bé encara feble, segons la CCOC. L‘any passat, la licitació oficial d’obres va pujar un 60,6 % i, per tipologia, l’obra civil, que segons la CCOC és la que millora la productivitat de l’economia, va augmentar un 85 %, i l’edificació, un 19,2 %.
Llansó va recordar, però, que ara es treballa amb una cinquena part del volum dels exercicis del 2007 i el 2008. “No eren volums reals, però ara estem molt per sota”, va dir. Quant a l’administració subhastadora, destaca el creixement del 134 % de la Generalitat, seguida de l’Estat espanyol, amb un ascens del 61,7 %, i l’administració local, amb una variació del 38,7 %, que la converteix en l’administració que més posa a licitació en un exercici previ a un any electoral.
El nombre d’habitatges iniciats també ha crescut, un 10,7 %, sobretot gràcies a l’alça de l’obra nova (37,6 %), i la compravenda ha millorat un 2,3 %. “Estem notant que el client privat està demanant de reprendre, en alguns casos, projectes que havia deixat aparcats amb la crisi”, va explicar Llansó.
La dada més positiva és l’augment de l’ocupació, ja que en l’enquesta de població activa (EPA) mostra una alça d’un 2,7 % en la construcció catalana (5.000 persones més d’un total de 191.900) i el nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social s’ha incrementat un 2 % (3.125 treballadors més d’un total de 162.000, dels quals 2.344 del règim general i 781, autònoms).
Amb tot, tenint en compte que des del 2007 s’han perdut més de 250.000 llocs de treball, segons l’EPA, i 200.000, segons la Seguretat Social, la CCOC troba “minsa” la recuperació del treball.
La Cambra avisa que cal tenir present, però, les baixades en el consum de ciment (-9,5 %), en la producció de formigó (-21,1 % el tercer trimestre) i en el nombre d’habitatges acabats (-14,5 %).
LA XIFRA
60,6 % ha crescut la licitació oficial d’obres a les portes d’un exercici amb eleccions municipals.
Nova política per a un nou impuls
La política monetària expansiva del Banc Central Europeu (BCE) i l’anunci de compra de deute impulsaran els mercats immobiliaris, segons els experts de la consultora Cushman & Wakefield, que preveuen un augment en el dinamisme del sector per sobre de les expectatives.
L’empresa estima un augment mitjà del 20 % en la inversió en béns immobles, gràcies a un major estoc, a la venda d’actius dels bancs i l’optimització d’espais.

Font de la notícia: elpuntavui.cat

Immobiliària Girona, Finques Colomé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada