dijous, 11 de desembre de 2014

LA DEMANDA DE COMPRA DE PISOS A LA DEMARCACIÓ DE GIRONA ES DOBLA

La demanda de compra de pisos a la demarcació de Girona es dobla

10 de diciembre del 2014
gironaLa demanda de compra d’habitatges nous i de segona mà a la demarcació de Girona s’ha doblat aquest any respecte a l’any passat. Si a tot això s’hi afegeix el fet que els preus de venda dels habitatges s’han estabilitzat, el sector ja anuncia “un canvi de tendència” que s’està confirmant en els últims mesos. Aquestes són les principals conclusions de l’estudi de preus de mercat dels habitatges de les comarques gironines que cada sis mesos elaboren conjuntament el Col·legi API i el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona.
Amb la bombolla immobiliària els preus de venda dels habitatges es van enfilar pels núvols durant uns anys. La crisi econòmica, però, va provocar que els preus baixessin “i ara, set anys després, hem entrat en la normalitat”. “Comencem a tenir més operacions signades”, segons va explicar ahir Miquel Bosch, l’autor de l’estudi. Igual que en els anteriors treballs –aquest és vint-i-novè estudi–, es basa en les onze principals ciutats i poblacions gironines: Banyoles, Blanes, Figueres, Girona, Lloret de Mar, Olot, Palamós, Roses, Salt, Sant Feliu de Guíxols i Santa Coloma de Farners, i s’han estudiat pisos de dos, tres i quatre habitacions sobre obra nova i de segona mà.
A partir d’aquest estudi, en el sector han volgut recalcar l’estabilització de preus de venda. “Tal com vam començar a detectar a principi d’any, els preus s’han normalitzat, sobretot en les últimes setmanes i mesos”, va explicar el president del Gremi de Promotors i Constructors de les comarques gironines, Josep Maria Coll. I tot indica que aquesta situació es mantindrà en els propers mesos. Enguany també s’ha notat per primer cop en set anys “un augment de l’1,3 % d’inversió en habitatge i es preveu que el 2015 arribem al 2 %”. “En termes absoluts no és una dada molt i molt gran però és evident que confirma el canvi de tendència”, va dir.
Tal com va detallar el president dels API gironins, Ramon Corominas, la situació arreu de les comarques gironines ha estat bastant diversa i s’ha vist influenciada per les accions comercials d’entitats financeres, polítiques d’habitatge i el comportament de la Sareb. “Hi ha molta obra nova que després de passar per la Sareb es comptabilitza com a immoble de segona mà i habitatges que han estat reformats que passen a ser habitatges d’obra nova”, va comentar. Tot i això, l’estudi reflecteix que continua havent-hi una diferència de preus entre municipis de la costa –més cars– que els de l’interior de la demarcació.
L’estudi ha detectat que es consolida el creixement de compravendes de compradors estrangers a les zones de la costa. Un dels exemples és el que ha passat Lloret de Mar, on en aquests darrers mesos ha pujat la demanda i venda d’habitatges de primera línia de mar, un fet que ha fet augmentar els preus. “Es tractava d’un producte molt especial, habitatges amb bones vistes a primera línia de costa, que han estat adquirits pels russos”, va comentar. A l’altra cara de la moneda hi ha Roses. “Ha estat insòlit perquè aquest municipi normalment supera les xifres de compra i venda de Girona, ja que atreu molt de client francès”, va subratllar.
Pel que fa al mercat de lloguer ja “ha recollit una estabilització de les rendes, llevat de poblacions de costa on encara es recullen variacions degudes a la temporada d’estiu”. Blanes recull una demanda dual, tant a efectes estivals o de segona residència com a residència habitual. Aquest fet, segons el sector, accentua en més mesura l’evolució de les rendes de lloguer d’habitatges. En el sector han detectat petits repunts en rendes de lloguers que des del 2006 anaven a la baixa i que en l’estudi comproven que tenen petites correccions a l’alça, excepte Banyoles i Salt, ja que és “on han posat de lloguer molts habitatges d’entitats bancàries que estaven a la venda”. “Això ens ha fet distorsionar l’estudi”, va comentar Corominas.
El sector va assegurar ahir que és important l’anunci del sector bancari que comença a trobar millora en el mercat immobiliari, preveient un repunt pel que fa als nous crèdits a promotors i quant a recursos a préstecs per a aquest sector: “un canvi molt lligat a la recent caiguda de la morositat bancària, a la millora del perfil promotor i també a la qualitat de les propostes”, van dir.
Retorn al centre
“La gent es veu capaç de comprar un pis de 110 m²”
Els API i els promotors i constructors gironins asseguren que els ciutadans volen tornar als centres de la ciutats “d’on abans, amb la crisi, se’n van veure exclosos”. Segons Coll, cada cop hi ha més ciutadans que busquen pisos més grans, en barris més ben situats i que disposin de bons equipaments. És una situació que s’ha notat tant a Girona i en municipis costaners, com ara Palamós. Tal com va explicar, la davallada de preus i la lleugera millora de la situació econòmica han animat els petits inversors. “La gent es veu capaç de comprar un pis de 110 m² en el lloc que vol en comptes d’anar-se’n a fora de la ciutat, un fet que ara fa set o vuit anys era impensable”, va dir Coll, que va assegurar que hi ha manca d’habitatges d’obra nova que siguin eficients perquè actualment només hi ha immobles dels anys 80 o 90.
Crítica al consistori gironí
“Està sancionant petits promotors”
Els representants del sector van aprofitar la presentació de l’estudi semestral per carregar contra l’Ajuntament de Girona, que des de fa unes setmanes ha començat a penalitzar aquelles entitats bancàries que mantenen pisos buits a la ciutat. “Ens agradaria que l’Ajuntament seguís la llei d’impostos per habitatges buits de la Generalitat perquè amb la seva normativa està penalitzant i sancionant també petites promotores que no tenen res a veure amb bancs”, va comentar el president dels promotors gironins. En el sector assenyalen que estan “preocupats perquè amb el que fa l’Ajuntament gironí no hi hagi un efecte de contagi” a altres municipis. “Els promotors únicament estem intentant treure l’estoc que tenim i liquidar-lo”, va concloure.

Font: elpuntavui.cat

Venda i lloguer de pisos i cases - Finques Colomé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada